Zagraniczni robią swoje sushi.

Przez wiele lat w temacie sushi panuje Japonia. A co słychać w reszcie świata? Oczywiście za zachodzie są inne, czasem lokalne rodzaje, jak na przykład California roll. Dobre rzeczy!
Nie tak dawno temu na największym japońskim forum online pojawił się temat ukazujący kolekcję sushi zrobionego przez obcokrajowców. Oryginalnie temat pochodzi z rosyjskiego forum, które jest już dość wiekowe, ale nikomu to nie przeszkadza. Natomiast przeszkadza im to sushi.
"To nie jest 寿司 (sushi)," opisał to jeden z użytkowników. "To sushi." I przyznaję, że nigdy nie jadłem czegoś, co tak wygląda. Ale ok, sushi powinno być daniem otwartym na każdą interpretację.


"Ich umiejętność pakowania ryżu do sushi jest tragiczna," to wypowiedź jednego z użytkowników forum. Sposób, w jaki ryż jest układany jest bardzo ważny w sushi (i kulkach ryżowych, jeśli mam być dokładny). Więc jeśli krytykowanie tych zdjęć się należy, to właśnie za to. Ale, jak w większości umiejętności - praktyka czyni mistrza.
Nie wszyscy są tacy surowi! "Nie brak tu kreatywności," piszą niektórzy, a kolejna dodaje, "Japończycy totalnie zmieniają wygląd i smak zagranicznych potraw, więc nie można zbyt wiele wymagać i tutaj." Wiele osób uważa, że sushi na tych zdjęciach wygląda apetycznie.



Obcokrajowcy żyjący w Japonii wiedzą, że tamtejsze restauracje oraz ich szefowie mają tendencję do robienia zagranicznych potraw po swojemu. Niektórzy umieją je odtworzyć wręcz idealnie. Inni odnoszą porażkę.


Nawet w Japonii restauracje od dawna serwują sushi, które ledwie można nazwać tradycyjnym. W zeszłym miesiącu, ogólnokrajowa sieć dostawców sushi - Kurazushi (くら寿司), sprzedawała  czekoladowo-bananowe produkty z okazji Walentynek. Na zdjęciach poniżej:


Wiele sieci restauracji, które starają się zaspokoić wymagania całych rodzin, serwują jedzenie które ciężko nazwać tradycyjnym. Na przykład łosoś z serem i majonezem. Ser z majonezem (lub bazylią) to w miarę nowa pozycja na karcie dań, i kiedyś nikt by tego nie zjadł w Japonii. Teraz, dzieciaki dorastają jedząc takie rzeczy.
Niezależnie czy to sushi zainspirowane grą, czy kultowe już California rolls, obcokrajowcy mogą mieć swobodę w eksperymentowaniu z jedzeniem i tworzeniu swoich własnych smaków. Dlaczego? Dlatego, że japońscy kucharze robią dokładnie to samo z zachodnimi potrawami.

About the author

Admin
Donec non enim in turpis pulvinar facilisis. Ut felis. Praesent dapibus, neque id cursus faucibus. Aenean fermentum, eget tincidunt.

0 komentarze:

Template by Clairvo Yance
Copyright © 2012 PAN JAPAN and Blogger Themes.