Japońskie 'High-Speed Sushi' jest niesamowite.
W Japonii, typowa restauracja sushi korzystająca z torów do transportowania, serwuje jedzenie w sposób powolny i równomierny. To nie jest jedna z tych restauracji.

To jest Uobei. Jak wiele innych restauracji sushi, nie jest zbyt droga - talerz kosztuje tutaj 105 jenów (około 1$). Według recenzji na serwisach internetowych, jest to dokładnie to, czego można by się spodziewać po miejscu tego typu: nie wspaniałe lub pyszne jedzenie, ale da się zjeść. Ale to nie jedzenie sprawia, że ten oddział w Shibuya jest wyjątkowy.
Jest kilka różnic. Przykładowo, lokal w Shibuya ma tylko miejsca przy ladzie. To dosyć nietypowe, bo zazwyczaj takie restauracje mają miejsca również po przeciwnej stronie lady, że nie wspomnieć już o 'budkach'.
Kolejną nietypową rzeczą są tablety z Androidem zamontowane przy każdym stanowisku, które służą do zamawiania. Panele dotykowe można spotkać dosyć często, ale takich z Androidem można szukać ze świecą. Wnętrze restauracji przypomina bardziej kafejkę internetową, a co więcej - urządzenia mają opcje w języku angielskim, koreańskim i chińskim, oprócz standardowego japońskiego. Tego też nie ma w większości restauracji sushi.
Prawdziwym naganiaczem klientów jest natomiast wysoko wydajnościowa szyna, która rozsyła sushi do głodnego celu w tempie pocisku. Na szynie znajdują się trzy osobne pasy, które są w stanie przewieźć trzy talerze jedzenia na raz. Po otrzymaniu zamówienia naciskamy przycisk, a puste tace pędzą z powrotem do kuchni.
Według Japońskiej strony IT Media, zaledwie minutę po złożeniu zamówienia, w około 8 sekund posiłek przebywa drogę 690 metrów. Może to nie jest szybko dla Ferrari, ale w świecie sushi tego jeszcze nie było. Sama firma chwali się, że to pierwszy na rynku model.
Jeśli będziecie kiedyś w Tokio i chcielibyście zobaczyć to na własne oczy, restauracja znajduje się pod adresem Shibuya 109 w Dogenzaka.
0 komentarze: